Doğalgaz Bacaları
DOĞALGAZ BACA SORUNLARI – NEDEN ÇELİK BACA?
DG’ı diğer fosil yakıtlardan ayıran en önemli fark, bu yakıtın hidrojen doygunluk oranının en yüksek oluşudur. Bu fark bu yakıtın baca sorunlarının özünü oluşturur.
Hidrojen elementi su buharının anasıdır. Bu nedenle, DG’ın yakılması ile oluşan duman içindeki su buharı diğer yakıtlara göre çok yüksektir. Duman içindeki subuharı oranı: kömürde %2, akaryakıtta %8, DG’da ise %18’dir. Kısaca DG dumanı taşıyan bacaların içi bir SAUNA gibidir.
Su buharı moleküllerinin gözle görülmez bir şekilde, yapı malzemeleri gözeneklerine sızma ve bu malzemeleri delip geçme gücü çok yüksektir. SU BUHARI GEÇİŞ ÖZELLİĞİ olarak bilinen bu fark nedeniyle; baca duvarına bitişik diğer mahallere kolayca sızabilmekte, duman içinden 60°C’ın altında yoğuşmakta ve beraberinde sürüklediği gazları içinde mas ederek pH değeri 2.5-4.5 arasında değişen asit çözeltisi oluşturmaktadır. Bu çözeltinin yapıya sıvanması sonucunda bacaya bitişik mahallerde; ıslanma, sararma, sıva ve boya dökülmesi, ahşap çerçevelerin şişmesi, elektrik devrelerinde patlamalar, duvar yıkılmaları gibi üst katlardan başlayıp zamanla alt katlara da yayılan sari hasarlara yol açmaktadır. Gözle görülür bu etkiler dışında; oturma mahallerinde nem oranının artması, cam ve soğuk cephe duvarlarında yoğuşma ve gaz sızıntıları nedeniyle süreğen zehirlenmelere de sebep olur.